Ovih dana, dok smo svi još pod uticajem pandemije, sigurno se pitate kako da ojačate svoj organizam i ne obolite od bilo kakvog virusa. Čuli ste za vitamin C, A, D, cink, med, đumbir, limun, pomorandžu, kivi, acerolu, beta glukane… Šta god da uzmete, samostalno ili u kombinaciji, svakako nećete pogrešiti. Ono čemu se najviše pažnje posvećuje u poslednje vreme je đumbir, kao i đumbir i med u kombinaciji.
Koren đumbira je izuzetno lekovit. On doprinosi prirodnoj odbrani organizma i podizanju imuniteta. Ima antioksidativno delovanje. Pomaže održavanju zdravlja disajnih puteva i normalnoj sekreciji u respiratornom sistemu. Med predstavlja slatku, gustu tečnost koju proizvode pčele iz cvetnog nektara, i ima mnoga blagotovorna dejstva po naš imunitet i opšte zdravlje.
Đumbir i med aktiviraju naš imunitet!
Kada se kod nas spomenu prirodni preparati i biljke za imunitet nekako se prvo setimo propolisa, ehinacee, raznih sokova od aronije, aloje, nonija, dok se đumbir, tačnije koren đumbira tek od skora uzima u obzir i za imunitet, jer se na njega prvenstveno gleda kao na začin, koji pri tome nije ni jeftin. S obzirom na tu cenu ima li smisla koristit ga i za imunitet?
Iako spada u jednu od najzdravijih začina, koren đumbira sadrži i mnoge supstance koje imaju izuzetan uticaj na naše telo i mozak, a samim tim i na imunitet. Potiče iz Kine i koren se koristi kao začinsko bilje, ali i ima dugu istoriju upotrebe kao lekovito bilje u tradicionalnoj i alternativnoj medicini. Koristi se i za pospešivanje varenja, smanjenje mučnine, i za borbu protiv prehlade, odnosno respiratornih bolesti.
Koren đumbira sadrži veliku koncetraciju jedinjenja koji se zove gingerol, i ono čini glavno aktivno jedinjenje ove biljke. Ima snažno antivirusno, protivupalno i antioksidativno dejstvo. Veliki broj značajnih istraživanja su rađena i dokazano dejstvo i protiv raznih oblika raka. Može da se koristi kao svež, u obliku praška, ulja ili soka.
Med, sa druge strane, se sastoji prvenstveno od vode i dve vrste šećera: fruktoze i glukoze. Takođe, u svom sastavu sadrži i mnoge enzime, aminokiseline, vitamine, minerale i antioksidanse. Antioksidansi koji se nalaze u medu su klasifikovani kao flavonoidi. Flavonoidi imaju antiinflamatorna svojstva, koja mogu pružiti mnoge koristi za naš imunitet. Med takođe ima i antimikrobna svojstva, može se koristiti i kao melem kod zarastanja rana i manjih opekotina, i kao pomoć u ublažavanju kašlja i bolova u grlu.
Dejstvo korena đumbira nije samo mit
Kod sezonskih oboljenja prehlade i gripa potrebna nam je sva antivirusna pomoć koju možemo dobiti. Antivirusno dejstvo korena đumbira nije samo mit: to je dokazano i kroz razna istraživanja. Istraživači sa japanskog Medicinskog i farmaceutskog univerziteta Toiama testirali su đumbir protiv virusa gripa u laboratoriji. Otkrili su da ekstrakt đumbira stimuliše proizvodnju određenih supstanci od strane imunog sistema. Ovaj mehanizam je omogućio da đumbir sprečava dalje razmnožavanje virusa.
Istraživači sa indijskog Instituta za medicinske nauke Mahatme Gandhi takođe su proučavali đumbir zajedno sa drugim prirodnim biljnim jedinjenjima koja inhibiraju gripu H1N1 A. Otkrili su da sadržaj alicina đumbira pomaže u inhibiciji virusa smanjenjem njegove sposobnosti za vezivanja.
Tokom 2015. godine, istraživači sa Univerziteta u Minnesoti Tvin Cities testirali su kombinaciju kurkume, šipka i đumbira. Istraživači su pratili 124 osobe, od kojih je polovina uzimala kombinaciju sa đumbirom čim su osetili početne simptome. Istraživači su otkrili da je 27% grupe koja je uzimala supstance bez đumbira imalo punu epizodu prehlade, dok je samo 8% onih koji su uzimali kombinaciju đumbira imalo prehlade. Istraživači iz britanskih Vellcome Research Laboratories testirali su koren đumbira protiv rinovirusa (virusa prehlade) u laboratoriji. Otkrili su da ekstrakti đumbira inhibiraju rinovirus.
Naravno postoje i mnoga druga istraživanja koja takođe dokazuju lekovito dejstvo đumbira i na imunitet i na druge organe, ali verujem da i ovi dokazuju da đumbir zaslužuje vodeće mesto među biljnim proizvodima za imunitet. Ukoliko želimo, možemo ga slobodno kombinovati i sa drugim supstancama, recimo kao što je propolis, cink i vitamin C, i na taj način dodatno pojačati dejstvo.
Đumbir i med – recept za jači imunitet
Đumbir i med deluju sinergistički kao moćan duo za jačanje imuniteta u celini. Đumbir deluje protivupalno, antioksidativno i podstiče organizam da izbaci toksine. Med takođe deluje kao antioksidant, ali i kao antimikotik, umiruje upale, jača i krepi organizam, i pomaže mu da se izbori protiv virusa i ostalih napadača.
Đumbir i med se mogu konzumirati u raznim oblicima, kao čaj, melem, razne tinkture, a mi sada delimo sa vama jedan sjajan recept meda i đumbira za jačanje imuniteta.
Za pripremu ove smeše za jačanje imuniteta potrebni su:
- 1 veći limun
- 200 ml meda po želji
- 1 koren đumbira
Limun operite, đumbir ogulite i sve iseckajte na sitne komade, a zatim sameljite u blenderu ili pomoću štapnog miksera. Zatim dodajte med, dobro promešajte, stavite u čistu teglu i držite u frižideru. Konzumirajte svakoga dana po jednu kašiku dnevno.