Single post

Prof. dr Nenad Arsović – spec. otorinolaringologije

Pa prvo da kažem da su moji pacijenti, pacijenti koji dolaze kod otorinolarinogloga, tako da problem šlajma se javlja kod svih infekcija u gornjim aerodigestivnim putevima i to je jedan od simptoma koji najviše remeti kvalitet života kod pacijenata. Bilo da su to bolesti koje su se već razvile u akutnoj fazi, bilo da su u prodormalnom stadujumu, pojavljuje se šlajm, odnosno pojačana sekrecija koja kod pacijenata dovodi do velikih problema.

Ono što je osnova je da ta pojava šlajma u prodormalnom stadijumu, u stvari ukazuje na mogućnost pojave i razvitka akutne respiratorne infekcije ili akutnog rinosinuzitisa. U toj situaciji najbolje je reagovati sa lekovima koji nisu antibiotici odnosno sekretoliticima i kapima za nos, odnosno dekongestivnim sredstvima, koja u stvari mogu u tom momentu i da spreče dalji razvoj bolesti i da spreče sekundarnu infekciju, odnosnu pojavu bakterijske infekcije.

Ta pojava povećane sekrecije – šlajma najbolje se rešava sekretoliticima i sada se pojavi kod nas relativno nov preparat Propomucil – I on dovodi do smanjivanja i inflamacije i pojačane sekretolize, odnosno pojačanog i olakšanog izbacivanja sekreta. Tako da kod takvih pacijenata ako odreagujemo u pravom momentu, a ne dođe do superinfekcije, može faktički da se spreči razvoj akutnih simptoma.