Single post

IZVEŠTAJ IV MULTIDISCIPLINARNI SIMPOZIJUM “EDEMI I ANGIOEDEMI GLAVE I VRATA”

Četvrti Multidisciplinarni simpozijum  “Edemi i angioedema glave i vrata” se održao 01.aprila 2017. godine u hotelu Novi Sad sa početkom u 10 časova.

Simpozijum je akreditovan sa 8 KME bodova za predavače i 4 KME boda za slušaoce. Prisustvovalo je 102 ORL lekara i pedijatara iz cele Vojvodine.

AbelaPharm je i ove godine, po IV put podržala organizaciju ovog simpozijuma kao jedan od glavnih sponzora.

AbelaPharm je bila prisutna sa štandom i stručnim simpozijumom u kome je dr Aleksandra Bajec-Opančina sa temom “Uporedna studija Propomucil® preparata u tretmanu akutnih respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva kod dece” predstavila efikasnost i bezbednost PropoMucil ®sirupa za decu kod upale srednjeg uva i PropoMucil® spreja za nos kod rinitisa (zapaljenjima nosne sluznice).

Istraživanjem je obuhvaćeno 173 deteta, sprovedeno od januara do aprila 2016. godine u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu. Istraživanje su sproveli doktori sa ORL odeljenja: dr Aleksandra Bajec-Opančina, dr Vladan Šubarević, dr Katarina Stanković i dr Mladen Novković.
Istraživanjem su obuhvaćene dve grupe dece: grupa A- 100 dece sa simptomima sekretornog zapaljenja srednjeg uha primali su mesec dana PropoMucil® sirup za decu (kombinacija prečišćenog standardizovanog propolisa sa 12% polifenola čime mu je povećana antimikrobna efikasnost, N-acetilcisteina, meda, ekstrakta belog sleza i šipurka; Abela Pharm, Beograd, Srbija) i
gupa B- 73 deteta sa simptomima zapaljenja nosne sluznice koja su koristila mesec dana PropoMucil® sprej za nos.

Kao zaključak je istakla da je fitoterapija se pokazala kao bezbedna i efikasna  u odnosu na konvencionalnu terapiju.

Prema našem istraživanju, primena višekomponentnih biljnih preparata (PropoMucil®) u terapiji sekretornog otitisa,  rinitisa i rinoadenoiditisa u dečjem uzrastu je opravdana, sa  pozitivnim učinkom po zdravlje dece i bez ikakvih neželjenih efekata.

Ovaj rad je kao originalni naučni rad odštampan u celosti u Zborniku radova na ovom simpozijumu.

Nakon završnog predavanja sledila je nagradna igra u organizaciji AbelaPharm kompanije.