Single post

Vodič za farmaceute! Biljni proizvodi u ublažavanju simptoma infekcija respiratornog trakta

AbelaPharm je u saradnji sa prof. dr Zoranom Maksimovićem i recenzentom prof. dr Brižitom Đorđević sa Farmaceutskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu uradila prvi vodič za farmaceute. Publikacija pod nazivom “Biljni proizvodi u ublažavanju simptoma infekcija respiratornog trakta” predstavljena je tokom meseca februara na 5 radionica širom Srbije.

Prof. dr Maksimović predstavio je najznačajnije biljne aktivne principe i vodič za farmaceute koji će biti korisna pomoć u svakodnevnoj praksi. Istakao je da su akutne respiratorne infekcije virusnog porekla u oko 75%-95% i da tu antibiotici nemaju mesta, da je med broj 1 za kašalj po britanskim smernicama. Putem radionica je mr ph Tanja Milošević predstavila mesto Herbiko i PropoMucil proizvoda kod pacijenata sa respiratornim tegobama, kako prepoznati problem, koji su simptomi prisutni, šta i kako preporučiti i kako pratiti ishode terapije.

Ove radionice je pohađalo preko 300 farmaceuta i farmaceutskih tehničara koji su imali prilike da saznaju koji su najznačajniji biljni proizvodi koji rešavaju simptome kod pacijenata u svakodnevnoj apotekarskoj praksi.

Ovaj vodič će biti od velike koristi za sve apotekara za recepturom sa ciljem pravilne samomedikacije pacijenata koji se žale na simptome infekcija gornjih i donjih puteva respiratornog trakta, prvenstveno na kašalj. Ceo koncept predstavljanja vodiča za farmaceute je povezan sa standardizacijom farmaceutske usluge u apoteci i pravilnom pristupanju ka pacijentima. Komentari farmaceuta su da je vodič odlična i praktična alatka, koju će svakodnevno koristiti u svojoj praksi.

0