Single post

Otkrivamo: Kakve sve propolis ima efekte po vaše zdravlje?

Većina vas je upoznata koliko pčelinji proizvodi, u prvoj liniji med, mogu imati isceljujuće dejstvo po naše zdravlje. Međutim,  postoji još jedna proizvedena supstanca od strane pčela, a često nije u prvom planu. Nudi mnoge benefite za naše zdravlje, kojih često nismo ni svesni. U pitanju je –propolis.

Propolis je tvorevina slična struktruri smole koji pčele koriste za popunjavanje malih pukotina i praznina u košnici. On nastaje kada pčele sakupljaju smolu sa drveća i drugih izvora, i mešaju ga sa malo meda. Pčele, u nastojanju da zatvore praznine u košnicama, koriste propolis kao meru predostrožnosti kako bi se zaštitile od mikroba. U drevnim kulturama, propolis se koristio za lečenje apscesa i manjih rana. Takođe, propolis se snažno bori protiv mnogih štetnih patogena. Ovo su neka od najznačajnijih dejstva propolisa:

 

1. Uspešno sanira razne vrste infekcija

Propolis je testiran u studiji “Sinergijski efekti meda i popolisa protiv multirezistenstnih stafilokoka, ešerihije koli i kandide”(2012.), u borbi protiv nekoliko opasnih mikroba, i rezultati su pokazali da predstavlja moćno sredstvo protiv agresivnih bakterija. Iako jačina propolisa može varirati u zavisnosti od geografije porekla, njegova višestruka zaštitna uloga se ne dovodi u pitanje. Deo razloga efikasnosti propolisa u borbi protiv bakterija je i zbog činjenice što sadrži širok spektar flavonoida, jedinjenja koja blagotvorno deluju na naš organizam, u prvoj liniji kao moćni zaštitinici imunog sistema.

 

2. Predstavlja prirodan antibiotik

Otpornost, tj. rezistencija na antibiotike je sve veći problem u medicini, zbog prevelike i česte upotrebe antibiotskih lekova. Propolis nudi moćno dejstvo poput antibiotika. U studiji iz 2013. (1)  je dokazana antimikrobna aktivnost propolisa protiv protiv mnogih bakterija, pre svega stafilokoka (Staphylococcus epidermidis), gde je on smanjio bakterijski rast, kao i sposobnost stvaranja biofilma na grlu.

 

3.  Pomaže u borbi protiv respiratornih infekcija i infekcija srednjeg uha

Infekcije srednjeg uha utiču na milione dece svake godine, pa čak i na odrasle osobe. Ponekad ova infekcija može dovesti do privremenog gubitka sluha, zastrašujućeg za većinu ljudi. Propolis značajno smanjuje rizik ponovne pojave akutne upale uva kod dece, kao i primene antibiotika. U studiji iz 2015. , dodatno je dokazano da propolis predstavlja snažan antioksidans u borbi protiv štetnih radikala, čime dodatno štiti organizam od infekcija.

 

4. Propolis podržava vaš imuni sistem

Candida albicans, gljivica koju karakteriše rast poput kvasca, obično utiče na oralnu i genitalnu oblast, izazivajući ranice, upale, afte. U stalnom nastojanju da pronađu odgovarajući i efikasan lek, istraživači su analizirali propolis. Rezultati pokazuju da on može inhibirati rast ove gljivice i stimulisati zdrav imunološki odgovora na infekciju izazvanu njome.

Ovo su smo neka od dokazanih lekovitih dejstava propolisa, i bilo bi pametno uvrstiti ga u našu svakodnevnicu kako bi zaštitili svoje zdravlje!

 

  • [1] Wojtyczka RD.  Et al. In Vitro Antimicrobial Activity of Ethanolic Extract of Polish Propolis against Biofilm Forming Staphylococcus epidermidis Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 590703.