Iskustva lekara

Iskustva lekara

Doc. dr. Sci med Ljiljana Čvorović

Klinika za ORL i MFH,
Klinički centar Srbije, Beograd

Doc. dr. Sci med Ljiljana Čvorović

Klinika za ORL i MFH,
Klinički centar Srbije, Beograd

Pacijent starosti 45 godina sa simptomima curenja i zapušenja nosa i kašljem u trajanju od 3 dana, bez povišene temperature. Zaposlen je, sa aktivnim celodnevnim radnim vremenom i kako je rakao „nema vremena da bude bolestan i da uzima sto preparata po sto puta dnevno“.

Po preporuci farmaceuta pacijent je koristio slani rastvor za nos i sirupe za iskašljavanje, ali mu nije bilo bolje. Javlja se otorinolaringologu jer je pored svih navedenih simptoma dodatno došlo i do zapušenja desnog uva.

Prilikom pregleda ustanovljeno je da pacijent ima virusnu kijavicu koja se iskomplikovala sa sekretornim otitisom – stvaranjem sekreta u srednjem uvu, što je dovelo do osećaja zapušenosti desnog uva.

Pacijentu je preporučeno da u trajanju od 7 dana koristi PropoMucil kesice od 600mg u JEDNOJ DOZI DNEVNO kako bi se ublažili simptomi, ubrzalo ozdravljenje i sprečila moguća pojava sekundarne bakterijske infekcije.

Pacijent dolazi na kontrolu nakon nedelju dana. Navodi da mu je propisana terapija omogućila da lakše izbacuje sekret iz nosa i sinusa, a samim tim se i uvo brže otpušilo. PropoMucil mu je olakšao iskašljavanje i kako on kaže rešio problem.

Dete uzrasta 5 godina koje redovno ide u vrtić i, kako majka navodi „non stop je slinavio“ dolazi na pregled. Povremeno, jednom do dva puta godišnje ima akutne respiratorne infekcije koje leči pedijatar.  Alergološki je ispitivan i nisu ustanovljene alergije. Kod otorinolaringologa se javlja da se isključi problem sa trećim krajnikom.

Prilikom pregleda deteta ustanovljen je bistar sekret u nosu i lako uvećan treći krajnik. Nalaz na srednjem uvu uredan. Uredni brisevi nosa i grla.

Propisana je terapija PropoMucil, sprej za nos u dozi od 3×2 prskanja u svaku nozdrvu u trajanju od mesec dana.  Ova terapija će detetu omogućiti lakše izbacivanje sekreta iz nosa, sa tendencijom njegovog manjeg stvaranja i štitiće ga od potencijalnih respiratornih infekcija. Terapija će balansirati imunološki odgovor trećeg krajnika i samim tim smanjiti njegovu veličinu. Prirodna je i bezbedna za dugo korišćenje.

Nakon mesec dana majka je dovela dete na kontrolu Navela je da je detetu prestalo curenje nosa vrlo brzo od početka primene spreja, da nije imalo ni jednu respiratornu infekciju u prethodnom periodu, i da je išao redovno u vrtić.  Na pregledu otorinolaringološki nalaz je bio uredan.

Dr Olivera Ostojić

Bolnica za dečije plućne bolesti i TBC
KBC „Dr Dragiša Mišović Dedinje“, Beograd

Dr Olivera Ostojić

Bolnica za dečije plućne bolesti i TBC
KBC „Dr Dragiša Mišović Dedinje“, Beograd

Dete dolazi na pregled zbog kašlja i povišene temperature, do 38,5 C. Majka kaže da dete kašlje i ima povišenu temperaturu već 2 do 3 dana. Dete je i do sada imalo slične respiratorne tegobe, 2 do 3 puta u toku ove godine. Nema podataka o naslednim, hroničnim i alergijskim bolestima. Dete ide u vrtić.

Na pregledu, dete nema temperaturu, mirno diše, kašlje produktivno. Grlo je lako hiperemično (crveno), niz zadnji zid sliva se sekrecija. Nos je slabije prohodan sa zamućenom sekrecijom u nosnim hodnicima koji konstantno curi.

Pregled slušalicama pokazuje škripanje u plućima obostrano. Svi ostali nalazi su uredni.

Na prvom pregledu, krvna slika je pokazala povišene znake zapaljenske reakcije (Le 16.0  segmentirani Le 73% CRP 26). Bris grla je uredan, a bris nosa je pokazao da dete ima bakteriju Streptococcus pneumoniae.

Postavljena je dijagnoza Bronhitis i upala gornjih disajnih puteva (Bronchitis ac. et Rhinopharyngitis ac.)

Propisana terapija je Propomucil sa medom za decu 3-4 x dnevno po 5 ml, u trajanju od 10 dana i Propomucil sprej za nos 2 x dnevno 10 dana. U terapiju nije uključen antibiotik.

Na kontrolnom pregledu, nakon 10 dana dete je bez temperature (afebrilno), dobrog opšteg stanja, retko kašlje, ujutru povremeno, produktivno, sa izrazito smanjenom sekrecijom u nosu i urednim nalazom na plućima. Kontrolna krvna slika je uredna (Le 10.0, segmentirani Le 46%,  CRP 0-2. Kontrolni bris nosa je uredan, negativan.

Majka kaže da je zadovoljna efektom korišćenja Propomucil-a sa medom za decu i spreja za nos, a naročito izbegnutom potrebom za antibiotskom terapijom.

Dete ima 7 godina i već 4-5 dana curi nos, kašlje vlažno i povremeno , nakon kašlja povrati sekret Nema povišenu temperaturu Ide u Vrtic ,ima puno bolesne dece u grupi Na pedijatrijskom pregledu, dete je bez povišene temperature, bledo, neraspolozeno Nos curi, obilna bistra sekrecija Grlo je mirno, vidi se slivanje sekrecije niz zadnji zid ždrela Auskultatorno na plućima cujni su pukoti, prenosni iz gornjih disajnih puteva Zaključujemo da dete ima respiratornu infekciju gornjih disajnih puteva praćenu pojačanom sekrecijom i produktivnim kasljem Od terapije je dobio Propomucil kesice 100 mg 2×1 koju je koristio 7 dana Na kontrolnom pregledu , dete je dobrog opšteg stanja, ne kašlje a pregledom je ustanovljen uredan nalaz.

Dr Aleksandra Bajec Opančina

Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, Beograd

Dr Aleksandra Bajec Opančina

Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, Beograd

Naš mali  pacijent, šestogodišnjak, unazad osam meseci  dolazi često kod ORL specijaliste. Njegovi simptomi su rekurentni otitisi (upala srednjeg uha koja se ponavlja). Praćeni su visokom temperaturom, zapušenim nosem, kao i postnazalnim slivanjem (slivanjem sekreta iz nosa u grlo).

Nakon što je upućen kod specijaliste, kliničkim ORL pregledom ustanovljen je sekretorni otitis (postojanje sekreta iza bubne opne u srednjem uvu), kao i prisustvo uvećanog trećeg krajnika.

Otoskopski (pregled uva) je obostrano zamućenje bubnih opni, bez vidljivih anatomskih detalja. Na prvom pregledu konstatovan sekretorni otitis tip „B“ obostrano. Audiometrijom (ispitivanjem sluha) utvrđen je pad na 30db na desnom uvu, kao i pad na 40db na levom uvu.

Započeta je terapija sa PropoMucil sprejem za nos i Propomucil-om sa medom za decu u trajanju od mesec dana.

Na prvoj kontroli, nakon mesec dana, otoskopskim nalazom utvrđeno je blago zamućenje bubne opne sa vidljivim svetlosnim refleksom. Timpanometrija je pokazala tip C obostrano (poboljšanje). Audiometrija takođe poboljšana – pad na 20db obostrano.

Naš mali pacijent se dobro osećao posle primene PropoMucila i roditelji su zadovoljni što se za tako kratak period nije desila ni jedna akutna upala uva.  Takođe vredi napomenuti, olakšan i poboljšan je bolji protok vazduha kroz nosne hodnike, kao i manja sekrecija ka ždrelu.

Nastaviili smo terapiju još jedan mesec i dobili željeni nalaz, potpuni gubitak sekreta u srednjem uvu kao i olakšano disanje, što nam je i bio cilj.

Prof. dr Ivan Kopitović

Institut za plućne bolesti Vojvodina

Prof. dr Ivan Kopitović

Institut za plućne bolesti Vojvodina

Pacijent muškog pola starosti 57 godina sa pušačkim stažom preko 30 godina, kašlje i iskašljava svaki dan, naročito ujutro kada ustane, a zamara se pri dužem hodanju. U zimskim mesecima ima simptome čestih prehlada, ponekad i bez povišene temperature. Zaposlen je u informativnom centru osiguravajućeg društva i kod dužeg razgovora sa klijentima ima probleme zbog napada kašlja i viskoznog šlajma koji teško izbacuje i koji mu se “lepi u grlo” pa teško razgovetno izgovara reči.

Koristi dve pumpice, jednu svaki dan,a drugu kad ga jače guši, po preporuci specijaliste za plućne bolesti, koje mu smanjuju osećaj gušenja, ali mu ne pomažu kod kašlja. Ima utisak da mu sekret otežava efekte pumpice, pa se trudi da je primeni kad se dobro nakašlje i izbaci šlajm. Koristio je čajeve protiv kašlja, razne sirupe, inhalacijske rastvore, bez posebnog efekta.

Dolazi na detaljniji  pregled plućne funkcije, koji  se teško sprovodi zbog kašlja. Tom prilikom ustanovljeno je da pacijent ima izraženu opstrukciju disajnih puteva  sa puno sekreta pri auskultaciji grudnog koša kao i znake infekcije gornjih i donjih disajnih puteva. Kaže da je koristio antibiotike zadnjih deset dana po preporuci odabranog lekara, zbog febrilnosti, te da mu se temperatura nije normalizovala. Ima takođe otežano disanje na nos i težinu u sinusima.

Pacijentu je pored pojačane terapije pumpicama preporučeno da u trajanju od 7 dana koristi PropoMucil kesice od 600mg x 2 prva dva dana, a onda jednom dnevno PropoMucil 600 tokom 8 dana kako bi se rastvorio gust sekret, olakšala eliminacija istog i sprečile sekundarne infekcije mikrobima koji se nastane u šlajmu.

Dolazi na kontrolu nakon 10 dana. Navodi da mu je propisana terapija omogućila da lakše izbacuje sekret iz pluća, ali i nosa i sinusa, a samim tim je “totalno prodisao” i duže govori bez zakašljavanja. PropoMucil mu je olakšao iskašljavanje i kako on kaže rešio je problem. Zamolio je da ga ne lišim terapije koja ga je preporodila. Nastavio je terapiju pumpicama uz Propomucil kesice 600mgx1 te se čeka naredna kontrola. Striktno uzdržavanje od konzumacije cigareta mu je posebno istaknuto!

Pacijentkinja 47 godina starosti dolazi sa znacima upale disajnih puteva koja je pretila da se razvije u zapaljenje pluća (laboratorijska potvrda: izolovan pneumokok  iz uzorka iskašljanog sadržaja). Iz medicinske dokumentacije saznaje se da ima česte upale bešike i da kod primene antibiotika obično ima dijareju, koja je uporna i teško prolazi na do sada korišćene probiotike od bakterijskih kultura.

Sa blagom nevericom prihvata da uz oralne antibiotike uzima i kapsule Bulardija svako jutro dok uzima antibiotike. Preporučeno joj  je da ako se pojavi dijarea uzme dodatnu kapsulu uveče. Nakon 5 dana terapije pojavile su se kašaste stolice, ali su brzo rešene uvođenjem i večernje doze Bulardija.

Ove podatke dobijamo na kontroli nakon 10 dana kada je završila sa antibioticima uz stabilizaciju opšteg stanja, bez febrilnosti, prestao je i kašalj, a auskultatorni nalaz nad plućima je uredan. Ne krije oduševljenje što se sem oporavka od infekcije disajnog sistema nije mučila sa problemima koje na probavnom traktu ostavlja korišćenje antibiotika. Preporučen joj je Bulardi 1×1 da nastavi još 3 nedelje nakon prestanka antibiotske terapije u cilju prevencije pojave dijareja.

dr Ivan Đorđević

ORL, KBC „Dr Dragiša Mišović“‚ Beograd

dr Ivan Đorđević

ORL, KBC „Dr Dragiša Mišović“‚ Beograd

Pacijent D.A. 56. god dolazi u ORL ambulantu sa tegobama u vidu bola i zapušenosti desnog uva, curenja sekreta iz nosa i povremenog kašlja.

Tegobe počinju 5 dana pre pregleda, prvo sa curenjem nosa, i simptomima prehlade, ali kako nije našao vremena da dođe kod lekara tegobe se pogoršavaju. U apoteci su mu preporučili vazokonstriktorne kapi koje je koristio, ali bez bitnijeg poboljšanja.

Pregledom konstatujemo upalu srednjeg uva desno, sa obilnim gnojnim sekretom koji je prisutan u nosu i koji se sliva niz ždrelo.

Urađena je timpanometrija koja je tip B (objektivna audiološka metoda, ispitivanje funkcije srednjeg uva) – potvrđeno je prisustvo sekreta u uvu.

Kako se kod pacijenta radi o inicijalno virusnoj infekciji koja se nakon određenog vremena iskomplikovala bakterijskom infekcijom, uradili smo i briseve nosa i ždrela, ali i započeli sa terapijom-antibiotik, Propomucil kesice 600 mg jedna dnevno, Propomucil sprej u nos 3×2 prskanja u svaku nozdrvu, a radi zaštite crevne flore (zbog neophodnosti antibiotika) i Bulardi probiotik jednom dnevno.

Cilj ovakvog lečenja je na prvom mestu eliminacija sekreta koji postoji u nosu i srednjem uvu, a Propomucil je idealan jer je spoj prečišćenog prirodnog propolisa u koji je inkorporiran N-acetilcistein –najefikasniji sekretolitik koji razlaže sekret i eliminiše i bakterije, viruse i gljivice.

Već posle 7 dana pacijent se oseća značajno bolje, nema bolove niti zapušenosti desnog uva, sekret u nosu je značajno manji, mnogo bolje diše i više ne kašlje. Timpanometrija tip C (sekreta nema, prisutan vakuum u srednjem uvu).

Preporučeno je da nastavi sa Propomucil kesicama i Propomucil sprejom u nos još 7 dana radi eliminacije zaostalog i novoprodukovanog sekreta.

Na kontroli nakon 7 dana pacijent je bez tegoba, nalaz u nosu i uvu potpuno uredan (Timpanometrija tip A), i preporučen mu je nastavak korišćenja Propomucil spreja za nos kao prirodnog preparata, bezbednog za dužu upotrebu, koji će ga štititi od respiratornih infekcija.

Prim. dr Lidija Sagić, pedijatar

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd

Prim. dr Lidija Sagić, pedijatar

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd

Dečak uzrasta 7 godina pregledan je 2 nedelje posle epizode pogoršanja astme u kojoj je dobijao lekove za širenje bronhija (putem inhalacije) i preparate kortikosteroida.  Nakon toga je nastavljena preventivna terapija koju je i ranije dobijao za astmu (kortikosteroidi za udisanje) i dodati su antialegijski lekovi i kortikosteroidni sprej za nos.

 

Simptomi astme su se povukli, ali se i pored terapije za alergijsku kijavicu održava sekrecija iz nosa, zapušenost i povremeno svrab u nosu. Alergološko testiranje je rađeno kada je decak imao 1,5 godinu i bilo je negativno, zbog čega test nije ponovljen do sada.

Urađen je kožni test na standardne alergene koji se udišu i utvrđena alergija na grinje i polen ambrozije. Funkcije pluća uredne. Eozinofili u sekretu nosa 8%. Bakteriološkim pregledom brisa nosa nisu nađene patogene bakterije.

 

Preventivnoj terapiji za astmu i lekovima za alergijsku kijavicu koje je prethodno uzimao pacijent dodat je prirodni preparat, Propomucil sprej za alergije, u toku mesec dana.

Na kontrolnom pregledu dečak je potpuno bez simptoma alergijske kijavice, nema sekrecije, nos otpušen, mirno spava, ne kašlje, ne zamara se pri naporu, urednih plućnih funkcija. Eozinofili u sekretu nosa nisu viđeni. Propomucil sprej za alergije dodat standardnoj terapji alergijske kijavice uticao je na bolje uspostavljanje kontrole simptoma i značajno popravio kvalitet života kod ovog dečaka.

Devojčica uzrasta 8 godina leči se od pete godine pod dijagnozom alergijske astme. Od rođenja ima atopijski dermatitis i česte upale ušiju. Dolazi zbog problema sa kijanjem, svrabom nosa i očiju, zapušenošću nosa i nakašljavanjem. Ima alergiju na grinje i polen korova. Dobro podnosi fizički napor.

Godinu dana nije imala napade astme. Preventivna terapija – kortikosteroidi u spreju, antialergijski lekovi (antihistaminici) i kortikostridni preparat za nos uvedeni mesec dana pre pregleda. U porodici oba roditelja imaju alergijske bolesti, majka alergijsku astmu, a otac alergijske kijavice.

Slušanje pluća stetoskopom pokazalo je uredne plućne funkcije. Eozinofili u sekretu nosa 40%.

Lečenje je nastavljeno kortikosteroidnim sprejom za prevenciju astme i antialergijskim lekovima (antihistaminik). Iz terapije je isključen kortikosteroidni sprej za nos i umesto njega uveden prirodni preparat, Propomucil sprej za alergije.

Nakon mesec dana primene Propomucil spreja za alergije devojčica na kontroli ima samo povremeno sekreciju iz nosa. Nos je otpušen, ne kašlje, ne zamara se pri naporu (trenira «kik boks»). Eozinofili u sekretu nosa su značajno smanjeni 2%. U toku primene Propomucila devojčica nije imala nikakve neželjene efekte i kaže da joj je preparat potpuno odgovarao.

PropoMucil koristi kolačiće kako bi perosnalizovao sadržaje i analizirao posete. Poštuje pravila politike privatnosti. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close