Single post

Cink za prevenciju upale i bol u grlu

Bol u grlu je najčešće prvi znak virusne ili bakterijske infekcije. I kod dece i kod odraslih se javlja više puta godišnje. Nekada je i prvi znak alergijske reakcije. Neprijatan je, praćen bolnim peckanjem u grlu. Remeti uobičajene aktivnosti poput gutanja, govora. Može biti praćen i povišenom temperaturom i malaksalošću, ali i kašljem i sekrecijom iz nosa, posebno kod dece. Upalu grla prati i otok glasnih žica, pa dolazi do promena boje glasa, promuklosti, privremenog gubitka glasa, neretko i uvećanja limfnih žlezda u okruženju. Spoljašnji faktori koji potenciraju ovaj problem su pušenje, boravak u prostorijama sa suvim vazduhom, hemijska isparenja. Upaljena sluzokoža je crvena i otečena, pritiska okolne nerve i zato se javlja bol.

Tradicionalni lek za bol u grlu je “slani čaj”. Priprema: pola kafene kašičice soli rastvoriti u šolji zelenog čaja i ispirati grlo. Preporuka je i čaj od cveta kamilice, koji deluje antiseptično i smiruje upaljene sluzokože, ali i list žalfije sa antibakterijskim i antivirusnim dejstvom. Lokalna upotreba sprejeva i pastila koji sadrže propolis može se koristiti u terapiji ovih stanja, ali i u prevenciji. Ovi preparati za lokalnu primenu su efikasniji ukoliko sadrže i cink. Cink je značajan u preveniranju ovih bolnih stanja, jer je prirodni imunostimulator, moćan antioksidans i imunoprotektiv.

A zašto baš cink za prevenciji upale i bol u grlu?

Upaljena sluzokoža je otečena, kao takva pritiska nerve i javlja se bol. Ako smirimo upalu, nestaće i bol, a cink deluje tako što obnavlja oštećen epitel i u grlu i u ustima. Ukoliko niste koristili cink za jačanje imuniteta, a imate problem sa bolnim grlom, efikasnije će biti, ako tokom prvih 24 sata od početka infekcije koristite pastile sa cinkom sa lokalnim dejstvom, koje sprečavaju vezivanje virusa na sluzokožu usta i grla.

Propomucil pastile za bol u grlu

Postoje brojni radovi koji potvrđuju da se primenom cinka u prevenciji smanjuje incidenca respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva za 50%. Cink je dobar adstrigens i adsorbens, i deo je receptura za kreme, jer brzo smiruje zapaljenje i pomaže epitelizaciju kože. Na sluzokoži usta i grla, ako se primeni u obliku pastila, cink pomaže u smanjenju crvenila, iritacije i otoka. U preveniranju upale grla koristi se zato što učestvuje u radu preko 300 enzima odgovornih za imunitet i pravilno funkcionisanje, ima antiupalno dejstvo jer se bori protiv virusa i bakterija, a najviše ih ima i najčešće napadaju grlo, zato su i uzrok bolnog grla. U preparatima koji deluju lokalno na sluzokožu gornjih respiratornih puteva redovnom upotrebom, često je u kombinaciji sa prečišćenim nealergenim propolisom, te stoga pomaže u sprečavanju virusne i bakterijske infekcije.

Cink u organizmu vezuje histamin – ako ga nema dovoljno, organizam je sklon alergijskim rekcijama usled dejstva histamina, koje se manifestuju curenjem iz nosa, svrabom, osipom na koži i sluzokoži. Cink sprečava stvaranje crvenila i ubrzava zarastanje ranica na sluzokoži usta, nosa i kože.

Lokalna primena cinka u obliku pastila za sisanje i topljenje u ustima, pomoći će vam u zaštiti od dejstva virusa i bakterija.

0