Single post

Bol u grudima – kojih oboljenja je najčešći simptom?

Pored opštih poremećaja koji su prateća pojava bolesti pluća, postoje klinički simptomi i znaci koji su relativno specifični za bolest disajnih organa. To su kašalj, iskašljavanje, otežano disanje, bol u grudima, iskašljavanje krvavog iskašljaja, promene na grudnom košu. Ukoliko osetite ovakve simptome, obavezno konsultujte pulmologa, savetuje dr Bojana Matković Šakić, alergolog i klinički imunolog iz Opšte bolnice Subotica.

Bol kao simptom mnogih oboljenja

Bol jeste simptom mnogih oboljenja: plućne maramice, organa sredogruđa, zida grudnog koša, dijafragme, rastezanja krvnih sudova, bolesti srca, a može se javiti i refleksno kod oboljenja organa u stomaku.

Kvalitet bola, dužina trajanja, intenzitet i način širenja karekteristični su i zavise od obolelog organa iz kojeg potiču senzacije.

Bol je prisutan kod oboljenja plućne maramice ili bilo kog drugog  procesa u plućima koji zahvata  plućnu maramicu ili zid grudnog koša. Tumor, upala, tuberkuloza, herpes zoster, plućna embolija, pneumothoraks ili pucanje plućne maramice, izliv u pleuranom prostoru – pleuritis, povreda.

Bol u bolesti pluća i pleure karakteriše se tima da je  stalno prisutan, neodređenog karaktera, tada se  sumnja  na karcinom, dok bol u vidu probadanja najčešće prati pleuritis, prelom grudne kosti, rebara, upala pluća, pneumotoraks, infarkt pluća, oboljenja  jetre i slezine – kaže dr Matković Šakić.

Bol poreklom iz zida grudnog koša: herpes zoster, torakalna i cervikalna spondiloza – neuralgije, promene na kičmenom stubu…

Bol u srčanoj slabosti – ishemijska bolest srca: osećaj težine u grudima , širi se u ruke, vilicu, leđa… pojačava se pri najmanjem naporu.

Bol iza grudne kosti često se javlja  kod upale dušnice, jednjaka, kao i bolesti želuca i vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u jednjak.

Psihosomtski bol takođe nije redak.

Dijagnostika oboljenja pluća

Dijagnostika oboljenja pluća počinje dobro uzetom detaljnom anamnezom, pregledom i dijagnostičkim procedurama, standarni radiogram grudnog koša, skener – CT thoraksa, EKG, bronhoskopija.

U zavisnosti od postavljene dijagnoze  lečenje se započinje po važećim protokolima i vodičima.

Najčešće se u osnovi oboljenja ili njihovim komplikacijama radi o upalnom procesu te je važno istaći da je pored bazične terapije neophodna i primena preparata koji značajno olakšavaju disanje eliminacijom sekreta u disajnim putevima i imaju snažno antioksidativno dejstvo, a uvršten je i u zvanične smernice.

Preporučuje se N-acetilcistein (NAC) kao mukolitik i antioksidans, kao i kombinacija N-acetilcisteina sa prečišćenim propolisom bogatim polifenolima, jer se na taj način se smanju infekcije, a podiže imunitet. Zato je za mene prva preporuka za sve koje muči sekret u plućima je PropoMucil®Propolis i NAC koji zajedno još efikasnije deluju kod respiratornih infekcija – preporučuje dr Matković Šakić.

 

0